Ukázky a inspirace v pečení

Ukázky a inspirace v pečení

Perníčky 

Receptů na perníčky - je skutečně hodně, proto přidáváme jeden náš osvědčený. Ve všeobecnosti - pokud chceme, aby se obtisk v perníčku zachoval - použijeme menší množství kypřicích látek. 

Těsto: 5 lžíc rozpuštěného (nezcukernatělného) medu, 100g rozpuštěného másla, 2 vejceIMG_7886500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžičku mleté skořice,1 lžičku sody a 1/4prášku do perníku, podle chuti – 2 lžíce kakaa.

         V menší misce si smícháme tekuté suroviny. Ve větší mise smícháme sypké suroviny a přilejeme smíchané tekuté suroviny.Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potrav.fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici. Poté necháme pár minut odstát a vyválime placku cca 3 mm silnou a vykrajujeme tvary. Na podsypávaní použijte pokud možno co nejméne mouky (mouč. cukr). Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupnů jen na horní-spodní ohřev, cca 5-10 min. Pozor perníčky nesmíme presušit do tvrda. IHNED po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem (nebo bílkem s rumem) pomocí mašlovačky, necháme vychladnout. (Zdroj: fb MARKETA_V_TROUBE)

Doporučení pro práci s vykrajovátky: Před použitím je lehce pomoučit. Pokud má vykrajovátko složitejší vzor – doporučujeme nejdříve obtisknout do těsta vnitřní relif, a až pak priložit obrys vykrajovátka, a vykrojit perníček. Pracujte se studeným těstem. Doporučení platí i pro sušenky.

 

IMG_4902               IMG_4904

Kokosové sušenky

IMG_3787Na cca 30 sušenek potřebujeme: 350 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 130 g másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 70 g kokosu.  

Uvedené suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladničce alespoň 2 hodiny uležet. Máte-li čas, nechejte těsto odpočívat do druhého dne, aby se chutě a vůně pěkně spojili. Poté vyválíme na zhruba půl centimetru vysoké těsto a vykrajovátkem vykrajujeme tvary. Pokud chceme mít obtisk výraznější - můžeme razítkovací část vykrajovátka před obtiskem - lehce pomoučit v kakau. Pečeme na 180 0 C, na horkovzduch to trvá přibližně 7 minut.

 

Různé techniky zdobení perníčků a sušenek

I. Zdobení bílkovou polevou

Bílkovou polevu lze připravit doma z bílků. Existuje i tzv. královská glazura, kterou lze připravit podle návodu výrobce přidáním malého množství vody. Polevu a glazuru - lze dále barvit potravinářskými barvami. 

IMG_0965IMG_2914IMG_3585 2



II. Zdobení potahovou / fondánovou - hmotou

Po upečení sušenek a perníčku - lze pomocí vykrajovátek - vykrojit z kvalitního fondánu - tvary, které pak přilepíme na perníčky / sušenky (na spodní stranu fondánové hmoty přidáme malé množství převařené vody). Do fondánu můžeme přidat malé množství potravinářské barvy, nebo použit již barevný fondán. Fondán můžeme také dále barvit fixem - na to určen. Lze dozdobit originálním způsobem i dorty.

IMG_4957 2IMG_4958IMG_4956

IMG_4959IMG_0258IMG_0199

 IMG_4962IMG_8164IMG_8166

 IMG_4961IMG_0212

 

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem